Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gotlands regemente återuppstår

Uppdaterad
Publicerad

Idag leds soldaterna på Gotland formellt av P4 i Skövde. Nu vill regeringen att organisationen ändras så att Gotland får ett eget regemente.

Förändringen är ett av många förslag som presenteras i regeringens budgetproposition idag.

– Den militära verksamheten har utvecklats och vi behöver en organisatorisk enhet som håller samman verksamheten, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S), till SVT Nyheter.

Behov av ledning på ön

Det aktuella säkerhetsläget gör att det behövs en samlad militär ledning på Gotland, menar regeringen. Regementet ska enligt förslaget ligga i Visby.

– Det här är ett sätt också att markera Gotlands strategiska betydelse, enligt försvarsministern.

Inga nya pengar

Organisationsförändringen ska träda ikraft från och med 2018. Några mer pengar blir det inte utan regeringen bedömer att redan tilldelade medel kommer att räcka.

Någon återgång till situationen då Gotland hade flera regementen handlar det dock inte om.

– Historien kommer inte att upprepa sig. Det vi nu bygger är något som passar den tid vi nu lever i och de förutsättningar vi nu har, säger Peter Hultqvist (S) till SVT.

Tanken är också att samverkan med civila delar av totalförsvaret ska fungera bättre med en lokal militär ledning på Gotland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.