Foto: SVT

Gotlands regemente har återuppstått – firas med kunglig ceremoni

Uppdaterad
Publicerad

På måndag hålls en ceremoni för att uppmärksamma återupprättandet av Gotlands regemente. Idag drillades soldaterna vid Oscarsstenen på Visborgsslätt i Visby.

– Vi försöker köra igenom ceremonin – vi förövar. Vi ser till att allt sitter. Vi prövar att programmet verkligen håller. Det här är en jättestor händelse för Gotland utifrån militärt perspektiv, säger Therese Fagerstedt, kommunikationschef på Gotlands regemente.

Ceremonin startar klockan 10.30 och är öppen för allmänheten. Vi på SVT Nyheter Öst kommer att sända direkt från ceremonin i vår app och på vår sajt.

Försvaret på Gotland

Bland annat närvarar kung Carl XVI Gustaf, statsminister Stefan Löfvén, försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Micael Bydén.

Arméns musikkår kommer efter ceremonin vid Oscarsstenen att paradera genom Visby för att avsluta med en konsert på Stora Torget. Vägen vid Oscarsstenen kommer under ceremonin att vara avstängd för trafik.

Gotlands regemente lades ner 2005, men blir nu när det återuppstår det första nya regementet i Sverige sedan andra världskriget. Till en början kommer regementets bemanning omfatta cirka 350 personer med regementsledning och den 18:e stridsgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet