– Jag tycker att den här affären är helt nödvändig, säger Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll. Foto: SVT

Gotlandshem får sälja över 900 lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Idag godkände regionfullmäktige på Gotland försäljningen av 923 lägenheter ur det det egna bolaget Gotlandshems bestånd. Men affären är omdiskuterad och hos Hyresgästföreningen finns en oro för höjda hyror.

På det så kallade A7-fältet i östra Visby växer staden just nu som mest. Seniorboende, förskola, hyresrätter, bostadsrätter och villor byggs eller kommer att byggas här de närmaste åren.

Bostadsbolaget Gotlandshems plan är att bygga totalt 400 nya lägenheter de kommande fem åren.

Men samtidigt som man bygger nytt gör man sig av med delar av det gamla. 884 lägenheter i Visby säljs nu till bolaget Kuststaden Ö-bostäder AB för 609 miljoner kronor.

Övriga fastigheter som ska säljas ligger i Havdhem och När.

Pengar till renoveringar

– Jag tycker att den här affären är helt nödvändig, säger Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll.

Gotlandshem har hittills haft runt 60 procent av öns hyresrätter. Men bolaget behöver pengar till renoveringar och nybyggen de kommande åren.

– Det ska bli väldigt spännande att få en aktör till på marknaden, en stor aktör, som vi då kan jämföra oss med. Det tror jag kommer att gynna oss och våra hyresgäster, säger Elisabeth Kalkhäll.

Oro för höjda hyror

Vänsterpartiet har motsatt sig försäljningen och Hyresgästföreningen är inte heller odelat positiv.

– Det här är ju ett område som är social-ekonomiskt lågt så att säga. Idag är det vettiga hyror och vi är lite oroliga för att hyrorna ska stiga framöver, framförallt om man göra stora renoveringar, säger Stefan Uddebrandt, ordförande för hyresgästföreningen på Gotland.

Men Gotlandshems ledning ser ingen överhängande risk för stora hyreshöjningar de närmsta åren.

– Det är ju fortfarande så att köparen kommer att behöva förhandla med hyresgästföreningen så att det blir rätt hyror i fortsättningen också. Vi har också tillsammans med hyresgästföreningen tecknat ett tvåårigt generellt hyreshöjningsavtal. Så hyrorna för 2018 och 2019 är fastställda, säger Elisabeth Kalkhäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.