Foto: SVT

Hyresförhandlingarna på Gotland har strandat – i år igen

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen går till Hyresmarknadskommittén även i år. Detta eftersom parterna står för långt i från varandra vad det gäller nästa års hyresnivåer.

Gotlandshem har yrkat på en höjning på 16,99 procent, något som Hyresgästföreningen inte ansett rimligt. Istället har de yrkat på en höjning på 2,93 procent.

Även förra året gick hyresförhandlingarna mellan Gotlandshem och Hyresgästföreningen till Hyresmarknadskommittén. Komittén beslutade då om en höjning på 4,9 procent – en betydligt mindre höjning än Gotlandshem yrkade på då (9,95 procent).

Samtidigt pågår förhandlingar på flera håll. Enligt tidningen Hem och Hyra vill till exempel Hyresbostäder i Norrköping höja hyrorna för 2024 i Norrköping med 11 procent. Ett förslag som skulle innebära en fördubblad hyreshöjning mot i år.

Tidigare i år rapporterade SVT Nyheter Öst om varför hyresförhandlingarna drog ut på tiden. Se mer i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.