Elisabeth Kalkhäll, före detta vd Gotlandshem. Foto: SVT

Gotlandshems vd avgår med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett extrainsatt styrelsemöte på onsdagen så meddelade Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll att hon avgår med omedelbar verkan. Orsaken är att hon inte längre känner styrelsens fortroende.

– Styrelsens förtroende är ju grunden för att en vd ska kunna arbeta. När jag ställde frågan före styrelsemötet till ordföranden, om jag hade styrelsens förtroende, och han sade att det var naggat i kanten, då anser jag inte att det finns någon möjlighet för mig som vd att agera längre, säger Elisabeth Kalkhäll. 

Pausade nyproduktion

Under året har flera uppmärksammade händelser skett kring bolaget. Nyligen uppmärksammade tidningen Gotlands Allehanda att flera medarbetare hos Gotlandshem vittnade om en tystnadskultur.

Tidigare har också bolaget meddelat att man pausar nästan all nyproduktion efter ”utvärdering av den ekonomiska situationen”. En viss uppståndelse har också förekommit kring bolagets långt framskridna planer på att bygga ett nytt kontor för 180 miljoner kronor, planer som slopades då det saknades politiskt stöd.

”Icke affärsmässigt sätt”

Elisabeth Kalkhäll menar styrelsen och företagsledningen har olika syn på hur Gotlandshem skötas.

– Gotlandshem har styrts på ett icke affärsmässigt sätt i historien, framförallt utifrån de bristande krav som ägaren (Region Gotland, red. anm.) har haft på bolaget. Nu när vi försöker komma tillrätta med det så blev vi ganska motarbetade ifrån ledningens sida. Där har vi haft lite olika uppfattningar om vad som varit det bästa för bolaget, säger hon.

I ett pressmeddelande angående uppsägningen skriver Gotlandshems styrelseordförande Roger Wärn (M):

”Elisabeth har lagt grunden till framtidens Gotlandshem och gjort mycket bra för företaget. Hon har varit ledande i den förändringsprocess som Gotlandshem har genomgått och det har varit nödvändigt för företaget.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet