Foto: TT/Håkon Mosvold Larsen

Gotländska brunnsägare behöver spara på vattnet

Publicerad

Det har varit bevattningsförbud på Gotland sedan den 1 april för alla som använder det kommunala vattnet. Nu ska även de med egen brunn spara med vattnet.

Länsstyrelsen Gotland skrev under torsdagen på sin hemsida att alla med enskild brunn kommer att behöver spara på vattnet.

Grundvattennivåerna har inte återhämtat sig från förra sommarens torka och ligger nu under det normala för den här årstiden.

Många enskilda brunnsägare

Gotland har cirka 14 000 enskilda brunnar och enligt vattenhandläggare Frida Eklund kommer ungefär hälften av öns dricksvatten från enskilda brunnar.

Det finns några enkla tips till brunnsägare.

– Man kan samla vatten i tunnor nu när det har regnat, man kan duscha kortare, tvätta med full tvättmaskin och inte bevattna med slang, säger Frida Eklund.

Gäller att spara inför hösten

Enligt Länsstyrelsen kommer vattennivåerna att vara som värst i början av hösten, därför behövs det sparas nu för att göra det enklare till hösten.

Ifall vattnet skulle ta slut så kommer inte Region Gotland att hjälpa enskilda brunnsägare.

– Det gäller att vara extra försiktig. Har du en egen brunn så är du själv ansvarig för din vattenförsörjning. Det är inte så att någon annan ser till att du får vatten i kranen om det tar slut, säger Frida Eklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer