Foto: TT

Gotländska elever skolkar näst mest i landet

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var tionde gymnasieelev på Gotland får studiebidraget indraget på grund av skolk. Det är den näst högsta siffran i hela landet – men ändå en minskning.

Bara i Stockholms län får fler elever sitt studiebidrag indraget på grund av ogilitg frånvaro: 9,4 procent jämfört med Gotlands 9,1.

Det visar nya siffror från Centrala studiestödsnämnden (CSN) som presenterades i dag.

– Det beror på att man är nogrann med att kolla närvaron på lektionerna och för in den i det system som vi har. Gör man det till väldigt hög procent så fångar man också mer frånvaro, säger Per Edman (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden på Gotland.

Men att det är så många som får det indraget, vad säger det om den svenska skolan tycker du?

– Det kan säga en hel rad saker. Man kan tycka att det på något sätt visar att den svenska skolan är lite slapp, men jag tror mer det handlar om att det i dagsläget är ganska pressat på gymnasiet. Man har en hård studietakt, säger Per Edman (S).

Regelskärpning

Jämfört med föregående läsår har dock andelen ungdomar med indraget bidrag minskat något på Gotland, som senast toppade den här listan med 9,4 procent.

Sett till hela landet ligger andelen på 6,5 procent, vilket är den högsta hittills. Den regelskärpning som trädde i kraft den 1 januari 2012 tros ha bidragit.

– Vår bedömning är att tillämpningen av riktlinjer och praxis börjar sätta sig i skolornas rapportering. Det är bra om den olovliga frånvaron hanteras så likformigt som möjligt, säger Carl-Johan Stolt, utredare på CSN, i en kommentar.

Sörmland högt

Däremot har antalet elever med indraget bidrag sjunkit. I år handlar det om 21.164 stycken, varav 63 procent av är pojkar.

För Sörmland och Östergötlands del ligger andelen gymnasieelever som fått studiebidraget indraget på grund av skolk på 7,1 respektive 5,3 procent.

Den kommun som främst sticker ut i statistiken är Oxelösunds kommun, där hela 33,3 procent av eleverna med studiebidrag fått det indraget. I antal rör det sig om 12 av 36 elever.

Här hittar du alla siffror.

Studiehjälp

  • lever under 20 år som studerar på komvux, folkhögskola eller gymnasiet kan få studiehjälp i form av studiebidrag, extra tillägg och inackorderingsbidrag.
  • Studiebidraget är på 1 050 kronor i månaden, tio månader per år.
  • Det går också att få ett extra tillägg på 285, 570 eller 855 kronor per månad, beroende på familjens ekonomi.
  • Elever kan även få inackorderingstillägg på 1 190-2 350 kronor per månad, beroende på avståndet mellan föräldrahem och skola.
  • Den 1 januari skärptes riktlinjerna för skolk. Numera kan fyra timmars upprepad frånvaro under en månad resultera i att CSN kan kräva studiehjälpen åter.
  • Under läsåret 2013/2014 fick 21 164 elever indragen studiehjälp på grund av skolk, vilket motsvarar 6,5 procent av alla elever.

Källa: CSN (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.