Foto: Arkivbild

Gotländska sparrisen hotad

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarnas kyla har redan gått hårt åt sparrisskörden på Gotland. Blir det inte varmare riskeras också skördarna av morötter och rödbetor.

– Det ser riktigt illa ut. På friland har alla knoppar som hittills kommit upp fryst sönder av kylan. De är helt mjuka om man känner på dem. Och i våra odlingstunnlar har kanske bara 25 procent klarat sig, säger Anna Smedberg, som är sparrisodlare vid Ekeby på Gotland.

Anna Smedberg berättar vidare att hela första normalskörden för i år är körd, men hoppas att ändå att de nya knopparna som nu kommer upp ska klara sig bättre.

– Så länge kylan fortsätter så fryser ju de också, men vi hoppas så klart på varmare väder, säger Anna Smedberg.

Kylan håller i sig

Temperaturerna på ön har varit mycket lägre än normalt den senaste tiden och enligt prognoserna kommer det inte att bli mycket varmare de närmaste dagarna.

– Vi vet att sparrisskörden kommer bli sämre än vanligt i år. Men morötter och rödbetor ligger ju i jorden också. Som kravodlare riskerar vi att få svamp i fröerna nu – och det vet vi inte om vi har fått förrän om ett par veckor, när vi ser om det kommer upp något eller inte. Det kan försvinna mycket pengar, säger Göran Hoas på Lilla Bjers till helagotland.se.

Sparrisen är känsligast

Enligt Cecilia Koch på Jordbruksverket är det just sparrisen som är känsligast för kraftig kyla nu. De tidiga sorterna odlas under växtduk och har kommit upp en bra bit över marken, medan de flesta andra grönsakerna ännu inte kommit särskilt långt.

– Morötter brukar klara sig ganska bra och generellt kan man säga att det som ligger nere i jorden klarar sig bättre än blasten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.