Fisk fångad i spökgarn, ett förlorat fiskeredskap i havet. Foto: TT

Gotländska yrkesfiskare ska dragga efter ”spökgarn”

Uppdaterad
Publicerad

Kvarlämnade fiskenät, delar av gamla trålkassar och annat ”akvatiskt skräp” – det ska gotländska ykresfiskare dragga efter i havet utanför Gotland.

Draggandet sker i samarbete med länsstyrelsen och målet med projektet är att kunna bidra till ett friskare Östersjön. Arbetet kommer att utföras under 2023 av yrkesfiskare på fem gotländska fiskebåtar.

– Bottenförhållandena utanför Gotlands kust är bitvis svåra med mycket sten som draggarna lätt fastnar i. Alla deltagande fiskare i det här projektet har tidigare erfarenhet av draggning och kommer att kunna bidra med viktig kompetens, säger Andreas Pettersson, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Gotlands län, i ett pressmeddelande.

En liknande insats genomfördes öster om Gotland under 2021. Samma år dök även dykare efter spökgarn vid Öresund. Se mer om det i klippet nedan:

Resultatet av insatsen 2021 öster om Gotland:

400 kilo material samlades in 2021 öster om Gotland. Blant annat:

• En gammal mätrigg.

• 800 meter piggvarsgarn

• 200 meter torskgarn

• Delar av en silltrål

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet