Linsen är pastellrosa med gröna toner. Foto: Tomas Erlandsson

Gotlandslinsen skyddas i EU

Uppdaterad
Publicerad

Gotlandslinsen blir nu det 22:a livsmedlet och produktnamnet som får ursprungsbeteckning inom EU.

Skyddet ges till livsmedel som har ett tydligt geografiskt ursprung med egenskaper som beror på platsens naturförhållanden och lokal kunskap.

Gotlandslinsen består av torkade frön från åkerlinsen, en gammal kulturväxt som traditionellt har odlats på Gotland. Linsen är pastellrosa med gröna toner.

Produktionsområdet för Gotlandslins består av öarna Gotland och Fårö samt intilliggande småöar utom Stora och Lilla Karlsö.

Nyligen blev den östgötska specialiteten vit färsksaltad gurka skyddsmärkt av EU. Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Ström, ordförande i Vita saltgurkans förening, berättar om produktens skyddsstatus i videon.T Foto: Carl Larsson/SVT

Svenska produkter med skyddad beteckning i EU

Allåkerbär från Norrland, Bohusläns blåmusslor, Gotlandslins, Grebbestadostron, Hånnlamb kött från gutefår, Kalix Löjrom, Rökt Vättersik, Upplandskubb, Vänerlöjrom, Wrångebäcksost, Bruna bönor från Öland, Kullings kalvdans, Skedvi Bröd, Sörmlands Ädel, Skånsk spettkaka, Svensk Vodka, Svensk Punsch, Svensk Akvavit, Sveciaost, Värmländskt skrädmjöl, Vit färsksaltad Östgötagurka och Äkta Gränna Polkagrisar

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.