Det kan bli ont om jordgubbar till midsommar på Gotland Foto: Leif R Jansson / TT

Gotlandsodlare: ”Risk att det blir ont om jordgubbar till midsommar”

Uppdaterad
Publicerad

Högsommar redan i maj sätter fart på jordgubbarna. Säsongen flyttades därmed fram flera veckor och ändrar förutsättningarna för midsommarförsäljningen.

Mest påverkas jordgubbsförsäljarna i södra delen av Sverige.

– Säsongen startade väldigt mycket tidigare än normalt. Oftast öppnar vi första eller andra veckan i juli för självplock men nu öppnade vi för första gången 5 juni, säger Tomas Stenhuse, jordgubbsodlare på Gotland.

Gotland

Slut vid midsommar

Tomas säger att intresset för bären varit stor med upp till 500 besökare varje gång de har haft öppet för självplock. Literpriset på gården är inte är lägre än normalt men man ger mängdrabatt för att bli av med större volymer. Och att säsongen redan är i gång betyder att de tidiga jordgubbarna som normalt planeras till midsommar inte räcker lika länge.

– Den tidiga sorten kommer att vara helt slut vid midsommar, säger Tomas Stenhuse.

Då kommer mellansorten men den finns det enligt Tomas inte lika mycket av. Arealen är mindre då det normalt brukar vara svårt att sälja jordgubbar direkt efter midsommar.

Så kan det bli svårt att få tag på jordgubbar till midsommar?

– Det finns ju en risk, det kommer finnas men inte lika mycket, säger han.

Foto: TT/HATEM MOUSSA

”Föredrar en normal säsong”

Även i Östergötland är självplocken redan i gång. Eva Axelsson öppnade för självplock på sin gård i fredags.

– Vi brukar öppna självplocken veckan efter midsommar så det är två veckor tidigare än normalt, säger hon.

Hur påverkar det försäljningen?

– Jag föredrar ju en normal säsong. Nu kan vi inte sälja lika mycket som vi skulle vilja då alla sommarjobbare inte slutat skolan än och även om många plockade i helgen så är vi lite bekymrade för hur det blir i veckan nu när folk fortfarande jobbar och går i skolan.

Men enligt Eva Axelsson, som också är ordförande i LRF Trädgårds bärsektion, riskerar det inte att bli brist på jordgubbar till midsommar.

– Nej, inte här i Östergötland, det är större risk i södra Sverige, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet