Foto: Patrik WidegrenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gotlandstidningar går samman mot hatet

Uppdaterad
Publicerad

Efter den misstänkta gruppvåldtäkten i Visby, har starka känslor väckts. Känslor som i viss mån delar samhället. Idag gör de gotländska tidningarna gemensam sak i att försöka förklara vad som hänt, och ta ställning för demokrati och rättvisa. I helgen anordnas också en manifestation mot rasism och sexism.

När gotlänningarna idag slog upp morgontidningen, så var det en del av en unik händelse. För första gången har tidningsredaktionerna samarbetat i en gemensam publicering. Anledningen är händelsen med den misstänkta gruppvåldtäkten förra söndagen, och de känslor den väckt i samhället.

– Skillnaden har blivit så stor mellan vad vi egentligen vet har hänt och det som sprids på sociala medier. Den skillnaden gjorde att vi ville förklara vad som egentligen har hänt och vad vi vet idag, säger Ulrica Fransson Ingelmark, printchef Gotlands media.

– Vi vill dels visa vad vi faktiskt vet men också att vi naturligtvis tar avstånd från ryktesspridning och från det som har hänt, fortsätter Ulrica Fransson Ingelmark.

Debatt med otäck ton

I kölvattnet av åklagarens beslut att släppa de misstänkta gärningsmännen så har många invandrarfientliga åsikter, likväl som hot mot polis och åklagare, vädrats på nätet. Och i den lilla tobaksaffären en bit från Visby centrum, där hundratals människor kommer och går varje dag, har det knappt pratats om annat den senaste veckan.

– Det känns som det ligger ett underliggande hat. Debatten tar fort ganska otäck ton. Jag är väldigt förvånad över att många i det här läget har, i mina ögon, rasistiska åsikter, säger Ann Ekstedt, kioskägare.

– Att folk är beredda att gå ut och ta lagen i egna händer, det är skrämmande men det verkar som att det finns en frustration över rättsmaskineriet och det är väl där vi måste protestera och inte mot enskilda personer, säger Ann Ekstedt.

Domprosten hotad

I ett försök att ge en motvikt så anordnas i Visby en manifestation mot rasism och sexism på söndag. Svenska kyrkan kommer att delta, och ett tydligt tecken på att det behövs, är att domprosten blev hotat på telefon efter att han sagt att han skulle delta.

– Jag skulle passa mig jävligt noga, sådant här ska inte kyrkan hålla på med, säger Mats Hermansson om hoten han mottog via telefon.

– Det är många som är rädda och oroliga, så det är en väldigt upphetsad stämning. Det är därför det är så viktigt att alla goda krafter kommer samman, jag tror att det har en lugnande inverkan på hela samhället och det är naturligt att kyrkan är med i sådana aktioner, säger Mats Hermansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt våldtäkt upprör på Gotland

Mer i ämnet