Foto: SVT

Gotska Sandön ska undersökas med drönare

Uppdaterad
Publicerad

För första gången ska Gotska Sandön undersökas med drönare i arkeologiska sammanhang. Det är en del av ett nytt forskningsprojekt där bland annat Campus Gotland är inblandade.

Det har tidigare gjorts smågrävningar på Gotska Sandön på slutet av 1800-talet. Det har hittats ett fåtal arkeologiska fynd som nu är spridda på olika museer.

– Vi vill först och främst göra en sammanställning av fynden som gjorts på ön för att sedan ta reda på vad vi mer kan göra. Sedan ska gå vidare med nya större undersökningar med ny teknik som drönare, säger Sabine Sten, professor på Campus Gotland.

Vill veta mer om hur ön vad bebodd

Med drönaren ska man söka efter nivåförändringar i marken och förlista skepp vid strandkanten och i sjön. Förhoppningen är att få reda på mer om hur ön tidigare var bebodd.

– Man vet att ön har varit bebodd på stenåldern men det har aldrig funnits någon fast befolkning förrän under senare tid. Man var på ön och jagade och fiskade. Vi vet att det finns ett område man använde som hamn, säger hon.

Vad hoppas du mest på för fynd?

– Jag har tidigare bearbetat ben från Fårö. Jag hittade då grönlandssäl som inte lever i Östersjön längre. Kan man även fastställa djurarter på Gotska Sandön så kan man se hur klimatförändringarna sett ut och vad som har gjort att de här arterna försvunnit, säger Sabine Sten.

Projektet är ett samarbete mellan Uppsala Universitet Campus Gotland och professor Johan Rönnby på Södertörns högskola. Sökningarna börjar i maj och kommer att pågå i flera år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.