Brandman släcker glöd på mark efter skogsbrand, grönska och svedd mark syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen utbröt en skogsbrand i Göten i Linköping. Det råder just nu hög brandrisk i Östergötland. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Skogsbrand vid Grensholm utanför Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Det har under måndagen brunnit i Göten i Linköping, norr om Roxen. Branden var enligt brandflyg och räddningstjänst som störst cirka 3000 kvadratmeter och spred sig sakta.

Cirka 15 brandmän och brandflyg bekämpade branden inledningsvis.

– Det handlar om en ganska långsam spridning, området är en skogsdunge som ligger norr om ett kalhygge. Det ligger cirka 250 meter norr om strandkanten sa Jonas Penton, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Östra Götaland till SVT vid lunchtid, när branden startade.

Det råder just nu stor brandrisk i Östergötland och bekämpningen av branden i Göten kommer att pågå fram till kvällen, uppgav räddningstjänsten.

– Vi har en brandrisk på den här platsen på en sexa, det vill säga den högsta risken, säger Jonas Penton.

Flygplan vattenbombade

Skopande flygplan har hjälpt till med vattenbombning, uppgav räddningstjänsten. I samband med detta fick räddningstjänstens personal tillfälligt lämna området av säkerhetsskäl. När stora vattenmassor släpps från luften i hög hastighet uppstår risker för markpersonal, då träd och toppar kan falla ner.

När flygplanen var klara gick markpersonal åter in i området för att påbörja eftersläckning.

Klockan 17.40 meddelade räddningstjänsten att sex brandmän är kvar på platsen och jobbar med att släcka, i ett område stort som en fotbollsplan. Fram till cirka klockan 21 räknar brandpersonal med att vara kvar på platsen innan ansvaret lämnas över till markägaren.

Skogsbranden härjar i skogen vid Göten norr om sjön Roxen i Östergötland Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.