Genom att inte klippa alla gräsytor får växter och blommor en chans att växa och synas. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Gräset får växa friare på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

En del gräsytor kommer att få växa lite friare än vanligt på Gotland i sommar. Projektet är en del i Region Gotlands strävan att öka den biologiska mångfalden.

– På Gotland har vi upptäckt en fröbank i marken på många ställen med intressanta växter som växer upp och blommar, berättar stadsträdgårdsmästare Pernilla Johansson.

Växterna, som nu blir synliga, är kanske inte så väldigt sällsynta, men ändå typiska för Gotland. Genom att inte klippa alla gräsytor får växter och blommor en chans att växa och synas. De aktuella ytorna har tidigare år klippts för att få fina gräsmattor, men då har också de naturliga ängsväxterna hindrats från att växa upp.

Gotland

Projektet omfattar inte stora ytor utan det handlar om tämligen begränsade områden. I Visby, Slite, Hemse, Fårösund och Klintehamn finns ytor där det ska få växa lite vildare än tidigare år.

I en del av de aktuella områden kommer det att klippas gångstråk så att allmänheten också ska kunna njuta av de nygamla ängsväxterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet