Linköpings tingsrätt. Foto: SVT

Greps med misstänkt bomb i bil – trio häktad

Uppdaterad
Publicerad

Tre män har häktats vid Linköpings tingsrätt – det efter att ha ertappats med en misstänkt bomb i en bil i Mjölby.

Det var i tisdagskväll som en polispatrull gjorde en fordonskontroll i Mjölby och fann då en misstänkt bomb. Nu har tre män häktats – samtliga misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Männen är hemmahörande i Linköping och är 18, 19 och 34 år gamla.

Spred anti-semitism

Den 18-åriga mannen är sedan tidigare dömd för hets mot folkgrupp för att ha spridit antisemitism på nätet där han bland annat skrivit att synagogor skulle bombas, samt hänvisat till terrordådet i Christchurch 2019 och Oklahomabombaren.

Mjölby

Enligt en personutredning av Kriminalvården har han tidigare tillverkat ”molotovcocktails” och tidigare i år var han även häktad misstänkt för förberedelse till grov mordbrand. Enligt tidningen Expo har mannen haft en ledande roll i skapandet av en internationell nazistisk sammanslutning, något han nekat till i förhör.

Enligt SVT:s genomgång är 19-åringen och 34-åringen tidigare ostraffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet