JAS 39 Gripen har för första gången flugit med en komponent som har skrivits ut i en 3D-skrivare. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Gripen testflyger med 3D-printad komponent

Publicerad

Ett plan av modellen Saab 39 Gripen har för första gången provflugit med en komponent som har skrivits ut i 3D, rapporterar Ny Teknik.

Det handlar om en lucka i flygplanskroppen i plast som skrivits ut på Amexci i Karlskoga, ett bolag där Saab är delägare.

Enligt Saab var själva utskrivningsprocessen relativt enkel. Däremot har plastdelen genomgått en lång rad tester för att se till att den är säker att flyga med. Bland annat har Saab gjort sugtester för undertryck och testat draghållfastheten i olika temperaturer, från rumstemperatur till extrem kyla.

Även tidigare har andra Gripenplan flugit med delar utskrivna av en 3D-skrivare. Syftet med försöken är att på sikt kunna skriva ut reservdelar i fält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet