Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet förklarar SVT:s reporter hur det kommer sig att ett så stort evenemang kan tillåtas, samtidigt som coronasmittan finns. Foto: TT/SVT

Klartecken för Gotland Grand National

Uppdaterad
Publicerad

I några osäkra dagar fanns risken att GGN inte skulle undantas från 50-personersregeln. Men strax före klockan 17:30 på onsdagskvällen meddelade länsstyrelsen på Gotland via ett pressmeddelande att de gett klartecken till Gotland Grand National.

På fredag ska endurotävlingen Gotland Grand National köras. Men så sent som på tisdagen hade man inte fått de nödvändiga tillstånden från länsstyrelsen på Gotland. En miss hos myndigheten enligt tävlingens arrangör: ”Nordic sport & event har gjort 100 procent rätt hela vägen igenom”, skriver Conny Bohlin, vd för arrangörsbolaget, till SVT.

”Inte att betrakta som offentlig tillställning”

Nu har besked kommit från myndigheten: Eftersom tävlingen inte anordnas för allmänheten och den genomförs inom ett inhägnat område, dit allmänheten inte har tillträde är den inte att betrakta som offentlig tillställning, skriver länsstyrelsen i pressmeddelandet.

Länsstyrelsens ansvar har endast varit att pröva om tävlingen på Tofta skjutfält är att betrakta som en offentlig tillställning, inte att ta ställning till om tävlingen är lämplig ur smittskyddssynpunkt.

– Det är nu upp till arrangören, alla deltagare, medresenärer och funktionärer att följa de råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som har gällt under hela pandemin. Det är fortfarande lika viktigt att tvätta händerna och hålla avstånd, både under resan till och från Gotland, på tävlingsplatsen och på exempelvis restauranger, hotell och campingplatser, säger landshövding Anders Flanking.

Så här såg det ut vid starten på Tofta skjutfält förra året når Gotland Grand National avgjordes. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer