Grönt fjärrvärmevatten kommer att släppas ut i samband med att en renovering pågår på Händelöverket I Norrköping. Foto: arkivbild/SVT

Grönt vatten släpps ut från E.ON i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett stort renoveringsarbete på Händelöverket i Norrköping och i samband med underhållet kommer en stor mängd grönfärgat fjärrvärmevatten att släppas ut i Bråviken.

– Det är ett helt ofarligt grönt ämne i vattnet. Det är samma färgämne som finns i godiset gröna grodor. Men vi använder det för att identifiera läckor i fjärrvärmesystemet, säger regionchef Björn Persson.

För att kunna renovera en stor ackumulatortank på insidan kommer cirka 35 000 kubikmeter grönfärgat vatten att släppas ut i Norrköpings hamn, som sen färdas vidare ut i Bråviken.

– Utsläppet kommer ske succesivt under några veckor och den gröna färgen kommer försvinna av sig själv efter en tid. Hur länge det kommer ta vet vi inte i dagsläget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.