Foto: SVT

Gruber: ”Ingen kan bo kvar”

Uppdaterad
Publicerad

När vi pratar med fastighetsägare Thomas Gruber på fredagen så uppger han att ingen längre bor kvar på någon av hans omstridda adresser.

Vi har tidigare berättat att Thomas Gruber har låtit personer, främst EU-migranter, bo på flera av hans adresser i Motala. Det handlar om lokaler som räddningstjänsten har bedömt som brandfarliga och inte lämpliga som bostäder.

Brandfarliga lokaler

Fredagen den 27 maj kom personal från räddningstjänsten, polisen och socialtjänsten för att kontrollera att det inte längre bodde några personer på den ena av Thomas Grubers adresser. Lokalen var då tömd på människor och fastighetsägaren hade ordnat husvagnar åt de boende istället.

– Det vi såg är att det var ett bristande brandskydd, det saknas brandvarnare, släckutrustning, det är bristande tillgång på utrymningsvägar och dessutom är det risk för en snabb brandspridning i lokalerna, sa Andreas Österman, enhetschef på räddningstjänsten, tidigare i veckan.

Vite på 50 000 kronor

Men på tisdagen den 31 maj framkom att det fortfarande bodde personer på en annan av Thomas Grubers adresser. Även där gällde det en lokal som räddningstjänsten har bedömt som brandfarlig. Kommunen beslutade då att kräva Thomas Gruber på vite. Han skulle tvingas betala 50 000 kronor per dygn, så länge någon bodde kvar i lokalerna.

– Det är väl det kommunen har att ta till, jag har inga synpunkter på det direkt, säger Thomas Gruber.

Lokalerna används ändå

Även om ingen nu sover i lokalerna så används de trots allt.

– De använder lokalerna som uppehållsrum, kök, toalett och tvättrum men inte som bostad. Så vida ingen bryter mot överenskommelsen att inte sova i lokalerna så ska jag inte behöva betala vite, säger Thomas Gruber.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer