Uppsala och SGU står värd för en stor konferens om grundvatten i höst

Grundvattnet fortsätter att sjunka

Uppdaterad
Publicerad

Hushåll med egen brunn i östra Götaland och Svealand kan få problem med grundvattentillgången och de redan låga grundvattennivåerna på Gotland fortsätter att sjunka.

– I stora delar av östra Götaland  och Svealand kan det uppstå problem med grundvattentillgången för hushåll med egen brunn, säger Sveriges geologiska undersökning, SGU.

I de stora magasinen är grundvattennivåerna i Östra Svealand samt östra och sydöstra Götaland mycket under de normala. Det visar den senaste sammanställningen från SGU.

Vattenbristen på Gotland

Rekordlite i magasinen

I Östergötland, liksom i hela östra Götaland och Svealand är grundvattennivåerna i de stora magasinen mycket under de normala. Nivåerna är de lägsta i SGUs indelningsgrupp.

Framför allt kan det på Gotland bli problem med grundvattentillgången öka under sommaren och bevattningsförbudet utökas från den förste juni till att gälla nästan hela ön.

Läs mer om bevattningsförbudet

Grundvattennivåer i maj

Nivåerna i de små grundvattenmagasinen har sedan april sjunkit med 10–70 cm, skriver SGU. I östra och sydöstra Götaland och Svealand är grundvattennivåerna under de normala.

De låga grundvattennivåer i de stora magasinen längs östkusten kan påverka den allmänna vattenförsörjningen. Och grundvatten i djupa bergborrade brunnar i kustområden kan få ökad salthalt i samband med låga nivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen på Gotland

Mer i ämnet