Gula huset blir tavla – skänks till Världens Barn

Uppdaterad
Publicerad

På fredag sänds den stora Världens barn-galan här i SVT och i Sveriges Radio. Konstnären Bernth Uhno har bestämt sig för att skänka en tavla av hans omtalade gula hus i Skänninge till insamlingen. Vem som helst kan lägga ett bud på tavlan och pengarna går direkt till Världens barn.

Auktionen, som är ett samarbete mellan P4 Östergötland och SVT Nyheter Öst, inleddes idag, först via telefon och sedan på Tradera, och avslutas klockan 16.30 på fredag.

– Det är så mycket som händer i dag, med flyktingströmmar, krig och elände. Som konstnär kan man inte bara sitta och titta på. Det är fantastiskt att kunna göra det på det här sättet, säger Bernth Uhno.

Det gula huset

P4 Östergötlands Mathias Lindholm var med när Bernth la de sista penseldragen på konstverket.

– Det här är ett stycke modern konsthistoria på flera sätt. Tavlan heter ”House of the rising sun” och speglar en riksbekant konflikt men är samtidigt också en målning som berättar en helt annan historia. Det är hedrande och kul att Bernth Uhno är med och hjälper Världens Barn, säger Mathias Lindholm.

– Målningen är ett porträtt av mitt gula hus. Dels är det en impressionistisk bild av huset, men samtidigt är huset känt för sin gulschatterade väggyta, säger Bernth Uhno.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det gula huset

Mer i ämnet