Nya gym öppnar på löpande band

Uppdaterad
Publicerad

Gymbranschen i Sverige har haft en obruten tillväxt de senaste åren. Men trots detta är det inte säkert att vi rör på oss mer i dag – snarare tvärtom.

Det tycks snart finnas ett gym i varje gathörn. Alla med olika inriktningar. I den allt hårdare konkurrensen gäller det att ha ett koncept. Man ska nischa sig. Därför finns det i dag alltifrån lågbudgetalternativ, som de så kallade nyckelgymmen där man kan träna själv dygnet runt, till de mer exklusiva där man har sin egen personliga tränare.

Nära till träning

Gymbranschen har också insett att människor behöver ha nära till sin träning och öppnar därför anläggningar på löpande band.

– Man trodde ju redan på 90-talet att marknaden var mättad, men där hade vi väldigt fel. Det har ju ökat hela tiden och gör fortfarande, säger Franz Nietsch som är delagare i World Class i Norrköping, som nyligen öppnat två nya anläggningar i stan.

I konkurrensen blir också marknadsföringen allt viktigare. Men alla behöver inte marknadsföra sig. Om en aktör gör reklam kan även andra tjäna på det i och med att människor får upp ögonen för träning generellt. Det gynnar även konkurrenterna.

Mer stillasittande

Men trots träningsanläggningarnas framfart rör vi inte mer på oss i dag. Tvärtom visar flera studier att vi blir mer och mer stillasittande. Ungdomar har fått sämre kondition och sitter alltmer på sin fritid.

– Vardagsmotionen blir mindre och mindre. Vi gör ju allt i vårt samhälle för att bygga bort fysisk aktivitet och det gör att människor som kanske inte tycker att det är så kul att träna har full möjlighet att välja bort rörelse helt och hållet, säger Åsa Axelsdotter Hök, som arbetar som hälsostrateg.

I och med att motion och rörelse blir något som man får ta sitt eget ansvar för, på fritiden, menar Åsa Axelsdotter Hök att hälsa i dag har blivit mer segregerad. Det finns en grupp som har råd, ork och förmåga att haka på tränings- och hälsotrenden, medan en annan grupp varken har möjlighet eller drivkraft, kanske på grund av ett tungt jobb eller arbetslöshet, att komma iväg till någon träning.

Omättligt behov

Och trots att gymmen bara blir fler och fler tycker många i branschen att man fortfarande når alldeles för få och att behovet av nya gym är omättligt.

– Ja, det är en väldigt väldigt liten del som motionerar regelbundet. Om man tittar på alla anläggningar inom gym och träning så är det bara en liten del som springer där egentligen, säger Peter Eriksson, ägare till Factory Fitness.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.