Ett 60-tal gymnasieelever från Motala vet inte hur de ska komma till sina skolor på torsdag när höstterminen drar igång, skriver MVT.se. Under sommaren har Östgötatrafiken dragit in flera busslinjer på landsbygden. Det drabbar bland annat de här eleverna som bor på landet utanför Motala och går i gymnasiet i staden.
Inget ansvar för gymnasieelever
Enligt skollagen ansvarar inte kommuner för gymnasieelevers skolskjuts utan bara för grundskoleelevers transporter till och från skolan. Den neddragna busstrafiken kommer att påverka vissa grundskoleelever i Motala. Kommunen kommer därför att bistå dessa elever med en egen upphandlad skolskjuts. Men gymnasieelever kommer inte att erbjudas samma möjlighet till transport.
– Kommunen har ingen skyldighet att ordna skolskjuts men de kan få ekonomisk ersättning för resor mellan hem och skola, säger Johnny Thorén, bildningschef vid Motala kommun, till tidningen.
”Sorglig utveckling på landsbygden”
Gymnasieelevernas situation har väckt många reaktioner i sociala medier bland annat på Östgötatrafikens facebooksida.
”Skrattretande, när våra gymnasierelever inte kommer till staden för att gå sin utbildning...istället ska föräldrar eller dom som kör vederbörande få ersättning per mil ...vi hade en liten stadsdelsbuss , morg och kväll , men så länge inte gymnasiet är obligatoriskt så skiter dom i det.”, kan man bland annat läsa.
”Östgötatrafiken bör se över bussarna på landsbyggden nu när det kommit ut i tidningen att ungdomarna inte kommer till skolan och att kommunerna (vissa) inte vill hjälpa till med det heller. Ni se ju till att folk inte kan sköta skola, jobb mm för att ni bara dra in utan att titta på vilka som åker! Alla bor inte i LINKÖPING eller NORRKÖPING! vi på landet har väll också rättigheter att komma till skolan och jobb eller??? ta de pengar som ni nu sparar på att dra in bussarna till ungdomarna så de kommer till skolan som de ska.... !, skriver en annan.
” Måste skjutsa och hämta min dotter varje dag för det inte finns någon buss längre som passar. Sorglig utveckling på landsbygden.”, är också en av alla kritiska kommentarer gällande Östgötatrafikens ändringar av busslinjerna.
Skolskjuts
Kommunen är skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts om sådan behövs. Det kan handla om färdvägens längd, trafikförhållandena, en funktionsnedsättning hos eleven eller någon annan särskild omständighet. Alla dessa förutsättningar ska prövas individuellt.
Rätten till skolskjuts gäller för elever i grundskolor, grundsärskolor och gymnasiesärskolor med offentlig huvudman om eleven går i den skola kommunen placerat dem i. Kommunen kan ibland vara skyldig att anordna skolskjuts även för elever som går i fristående skolor eller i en annan kommunal skola än den som kommunen skulle ha placerat dem i.
Källa: Skolverket