Hör Melinda Jacobs berätta om hur hon ser på utredarens förslag. Foto: Privat / Axel Brantemo/SVT

”Hade de här lagarna funnits då hade Esmeralda levt i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Melinda Jacobs, som var Esmeraldas familjehemsmamma, ser positivt på utredarens förslag till Lex ”Lilla hjärtat”.

– Hade de här lagarna funnits då så hade Esmeralda levt i dag, säger hon till SVT Nyheter Öst.

Melinda Jacobs var familjehemsmamma till Esmeralda fram tills hon knappt ett år innan sin död återvände till sina biologiska föräldrar i Norrköping. Sedan Esmeraldas död har hon varit en stark röst för att lagen behöver stärkas. Till SVT Nyheter Öst säger hon att hon ser positivt på de förslag som regeringens utredare Charlotte Lönnheim presenterade under onsdagen.

– Jag kan känna att det är faktiskt ger någon form av upprättelse för Esmeralda, säger hon.

Treåriga Esmeraldas död

Nu ska förslagen gå ut på remiss.

Se intervjun i klippet ovan.

Förslagen:

1. Lagen föreslås skärpas kring vad som ska krävas för att en pågående LVU-vård ska kunna upphöra. Enligt förslaget ska en socialnämnd inte få besluta att vården ska upphöra förrän de omständigheter som föranledde vården har förändrats på ett ”varaktigt och genomgripande” sätt

2. Lagbestämmelserna kring flyttningsförbud föreslås skärpas. Socialnämnden ska enligt förslaget bli skyldig att alltid överväga det.

3. Socialnämnden föreslås också kunna besluta att en vårdnadshavare eller förälder ska lämna drogtest vid umgänge och inför prövningen av om vården ska upphöra.

4. Socialnämndens skyldighet att överväga om vårdnadsöverflyttning tidigareläggs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet