Foto: Lovisa Gelin/SVT

Hagebymorden i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds hovrättens förhandlingar om morden i Hageby i Norrköping. Rättegången hålls i Linköpings tingsrätts säkerhetssal.

SVT Östnytts reporter Lovisa Gelin är på plats och rapporterar att rättegången mot de mordåtalade bröderna inte har lika många åhörare som den hade i tingsrätten.

Åklagare Anna Jakobsson säger till SVT Östnytt att åklagarsidan vill se livstids fängelse för mord för den huvudåtalade äldre brodern och att den yngre brodern, som frikändes av tingsrätten, också döms för mord.

Skottdramat i Norrköping

Den äldre brodern dömdes av tingsrätten till tolv års fängelse för dråp.

Började som familjefejd

Det var på kvällen annandag påsk förra året som medlemmar från de två familjerna drabbade samman mitt i ett annars lugnt bostadsområde i stadsdelen Hageby i Norrköping.

Enligt ögonvittnen var det både unga och gamla, kvinnor i 60-årsåldern och barn som slogs ute på gatan. Konflikten mellan familjerna ska bland annat ha handlat om en vårdnadstvist.

Under slagsmålet, med bland annat en eldgaffel, ett par knivar och andra tillhyggen, avlossas också en pistol av en 36-årig man från den ena familjen. Enligt mannen själv sker detta i nödvärn. 36-åringen skjuter mot fyra män. En man dör av skotten, en man dör senare efter att också ha blivit knivskuren, och två personer skadas allvarligt.

Två dog av skotten

36-åringens yngre broder, en 33 år gammal man hugger en av männen som 36-åringen skjutit i bålen med kniv, enligt åklagaren. 33-åringen åtalas även han för mord. Kniven har dock aldrig hittats.

När allt var över hade två bröder, 48 och 44 år gamla, skjutits till döds. Rättegången i tingsrätten startade den 10 november och avslutades i slutet av december. Runt 500 förhör har gjorts med ett 60-tal vittnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottdramat i Norrköping

Mer i ämnet