Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hälften av landets alla kommunala lekplatser har försvunnit under de senaste 25 åren. Hör mer i klippet om hur trenden för lekplatserna ser ut. Foto: Linda Ekström/SVT

Hälften av landets kommunala lekplatser har försvunnit på 25 år

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar en drastisk minskning av kommunala lekplatser i Sverige. Framför allt är det små lekplatser i barnens närområde som avvecklas.

Antalet lekplatser runt om i landet har länge varit okänt, men för första gången någonsin har SLU sammanställt en kartläggning som visar hur många kommunala lekplatser som finns i Sverige. Studien visar på en stor minskning av kommunalt förvaltade lekplatser de senaste åren.

– Det var överraskande att se hur minskningen av antalet lekplatser bara fortsätter. Ungefär hälften av landets kommunala lekplatser ser ut att ha försvunnit på 25 år, säger Märit Jansson, forskare vid SLU.

Försvinner från kvarteren

Studien visar även på stora skillnader mellan kommunerna. Men den stora trenden är att kommunerna avvecklar mindre lekplatser i barnens närmiljö för att istället bygga större – men färre lekplatser.

– De flesta kommuner säger att säkerhetsstandarden gör att det blir väldigt dyrt. Jag önskar att man jobbade mer med att ge nära tillgång till intressanta miljöer som mer var baserade på vegetation och natur och inte bara lekredskap, säger hon.

I klippet berättar Märit Jansson, forskare vid SLU, mer om lekplatserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.