Foto: TT

Halkolyckorna minskar i Östergötland – så skyddar du dig

Uppdaterad
Publicerad

Minusgrader, snö och halka. Enligt Socialstyrelsens senaste statistik, från 2017, skadades 540 personer

på grund av halkolyckor på grund av is och snö i Östergötland.

Varje år faller drygt 70 000 personer så pass illa att de behöver uppsöka sjukvård och omkring 1 000 personer dör till följd av fallskador.

– Det är alltid den första halkan på året som är den värsta. Folk är inte föreberedda på samma sätt och man har inte hunnit ta fram till exempel sina broddar, säger Erik Müssener, verksamhetchef Akutkliniken på Vrinnevisjukhuset.

Kvinnor skadar sig oftare än män

De vanligaste skadorna vid halkolyckor är handledsskador, skador på underarmarna och fotlederna och kvinnor skadar sig oftare än män.

–Många halkar utanför sin port. Det man kan göra är att själv försöka sanda och snöröja. Men att ha bra skor och broddar är också viktigt, säger Erik Müssener.

Minskning 2017 i jämförelse med föregående år

Under 2017 minskade antalet rapporterade fallolyckor kopplade till is och snö i Östergötlands län, i jämförelse med 2016 och 2015. 2011 och 2013 var antalet halkolyckor i Östergötland som högst och mellan 1 100 och 1 500 personer skadade sig så illa att de behövde uppsöka sjukvården.

Region Östergötland tipsar – så undviker du halkskador

• Använd halkskydd på skorna, det bästa skyddet är ett skydd som täcker både framfot och häl

• Ha en ryggsäck med mjuka saker i , till exempel handdukar – ryggsäcken kan skydda dig från att skada ryggen eller bakhuvudet om du trillar bakåt

• I vissa affärer kan man köpa en så kallad halkskyddsbyxa – en byxa som kan förhindra höftledsbrott

Källa: Region Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.