Strandskog på Gotska Sandön

Halverad budget för naturvård på Gotland

Publicerad

Budgeten för naturvård på Gotland minskar från 34 miljoner kronor till knappt 19 miljoner kronor under 2019. Det kommer innebära stora neddragningar meddelar länstyrelsen.

– Det här får naturligtvis konsekvenser för vad länsstyrelsen kan utföra under året. Vi kommer att tvingas göra mycket hårda prioriteringar och se över hur vi bäst utnyttjar befintlig personal för att utföra vårt uppdrag, säger Anna-Lena Fritz, chef på naturvårdsenheten på Länsstyrelsen Gotlands hemsida.

Bland annat läggs ett flerårigt våtmarksprojekt och en satsning på naturnära jobb ner. Det kommer också bli en neddragning på skötseln och vägunderhållet i naturreservaten. Markägare kommer att få lägre ersättningar.

– Vi kan i dagsläget inte yttra oss om vilka eventuella konsekvenser neddragningarna får på vår personalstyrka utan behöver analysera beskedet ytterligare, säger Anna-Lena Fritz.

Bakgrunden är den budget som riksdagen antog i  december som innebar kraftiga nedskärningar på anslagen till bland annat länsstyrelserna. Det är Naturvårdsverket som i sin tur fördelar pengar till länsstyrelserna och den blev klar på fredagen. Samtidigt har den nytillträdda regeringen aviserat att det kan komma mer pengar i vårbudgeten som presenteras den 15 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.