Jan Staaf vid polisen i Linköping. Foto: Christian Zetterdahl/SVT

Han har följt dubbelmordet sedan dag ett – Jan Staaf om lättnaden

Uppdaterad
Publicerad

I 16 år har Jan Staaf, chefsutredare, utrett dubbelmordet i Linköping. Nu har en 37-årig man erkänt dådet.

– Jag är både lättad och glad, säger han.

I snart 16 år har Jan Staaf arbetat med utredningen av dubbelmordet 2004. Sedan dess har utredning vuxit och vuxit och är nu Sveriges näst största – bara Palmeutredningen är mer omfattande.  Det tog 7000 förhör, 13 000 tips och 5000 topsningar innan ärendet blev en del i det pilotprojekt där man körde dna från gärningsmannen i släktforskningsdatabaser – och fick napp. En 37-årig man sitter nu häktad och har erkänt dådet.

– Jag känner en viss tillfredställelse, lättnad och glädje över att vi så småningom ska visa de anhöriga vem som gjort de här dåden och varför deras anhöriga drogs bort från jordelivet 2004, säger Jan Staaf.

Dubbelmordet i Linköping

”Janne, jag har hittat honom”

För SVT Nyheter Öst berättar han hur det gick till när han fick beskedet att de nu troligtvis hittat den skyldige.

– Jag befann mig på en studentbjudning i fredags och då ringde vår släktforskare i ärendet, Patrik Sjölund, och sa ”Janne, jag har hittat honom”, säger Jan Staaf.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet