Foto: SVT

Åtgärdsutredning klar för den gamla gasverkstomten

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla gasverkstomten i centrala Visby har under många år varit ett förorenat markområde. Nu har en huvudstudie gjorts på uppdrag från Region Gotland, som tillsammans med andra utredningar ska ge underlag för hur man ska gå vidare med området.

På området har den gamla industrin med gasframställning gett upphov till stora föroreningar i marken.

Provtagningar visar att betydande föroreningar av PAH-föreningar, cyanider, BTEX, fenoler och kresoler finns ända ner till bergytan och stora massor klassas idag som farligt avfall.

Gotland

Spår av föroreningar har också hittats i vattenprover, vilket innebär att farliga ämnen sprids ut från området genom grundvattnet. Dock är det låga halter och risken bedöms liten för människors hälsa, meddelar miljöingenjör Anders Nyberg.

För att skydda vattentäkten och miljön för framtiden så uppskattar man att mellan 18 000–20 500 ton massor behöver åtgärdas vid en sanering av området.

Frågan om det förorenade området har varit aktuell i många år. Se här vårt inslag från SVT:s arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet