Varför äter vi ägg under påsk? Foto: TT/Hasse Holmberg/SVT/Claudio Bresciani / TT

Vad vet du om påskens traditioner?

Uppdaterad
Publicerad

Att påsken firas till minne av Jesus död och uppståndelse vet nog de flesta. Men varför äter vi så många ägg, pyntar med ris och klär ut oss till påskkärringar?

Kalle Bäck, professor i historia med stenkoll på svenska traditioner, hjälper till att reda ut.

Varför klär vi ut oss till påskkärringar? I klippet hittar du svaret:

Ödeshög

Påsken tappar mark

– Påsken är naturligtvis en väldigt viktig helg för dem som är aktivt kristna. Men i vårt förvärldsligade samhälle har påsken gått tillbaka som storhelg. Numera förknippas påsken med lite ledighet, påskägg, påskkärringar och framförallt – våren är här. Det börjar bli varmt och vi kan vara ute, säger Kalle Bäck, professor i historia.

Varför pyntar vi med påskris? I klippet hittar du svaret:

Ingen skickar längre påskkort

– Där påsken tidigare var jämförbar i storhet med julen så kan man nu se att påsken har förlorat mark. Ta påskkort som ett exempel. Fortfarande skickar vi väldigt mycket julkort, även om det har minskat lite på grund av sociala medier. Men för 50 år sedan var påskkorten lika vanliga som julkorten. Idag tror jag inte det finns en människa som skickar påskkort? säger Kalle Bäck.

Varifrån kommer påskharen? I klippet hittar du svaret:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ödeshög

Mer i ämnet