Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnéa Carlzon, vattenekolog, och Mathias Ibbe, koordinator enheten för vatten, miljö och natur vid Länsstyrelsen Östergötland diskuterar var de stora stenblocken ska läggas. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Här återställs Pjältån i Norrköping: ”Föreställer sig hur det sett ut här tidigare”

Publicerad

Människan har under många år i samband med verksamheter gjort åverkan på sjöar och vattendrag. Pjältån i Norrköping är ett exempel, där länsstyrelsen nu försöker återskapa vattendraget som det en gång varit.

2022 bildades Pjältåns naturreservat. Genom Skriketorpsravinen forsar och strömmar Pjältåns klara vatten. Ån är en betydande plats för öringens lek under hösten. Djur och växtlivet är rikt på platsen.

Men för att gynna den biologiska mångfalden och förbättra vattendragens möjlighet att reglera höga flöden arbetar länsstyrelsen nu på platsen för att återskapa hur vattendraget sett ut innan människor röjde och påverkade här.

Under nästa vecka kommer länsstyrelsen att arbeta i Pinnarpsbäcken i Kinda kommun.

– Vi ska ner och fortsätta på det vattendraget, säger vattenekolog Linnéa Carlzon.

Hör mer i klippet ovan och se hur de arbetar med att få ån i ursprungligt skick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.