Antalet som blir långtidsarbetslösa ökar. Foto: TT

Här betalas minst a-kassa ut i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Bara en av hundra invånare i Kinda och Ydre fick arbetslöshetssersättning förra året.

Färre personer i landet fick a-kassa förra året jämfört med tidigare år. Det visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF).

– Det förklaras av den goda arbetsmarknaden, säger Jessica Idbrant, chef för analysenheten på IAF till Myhetsbyrån Siren.

Det är stora skillnader i landet. I Haparanda fick 6,3 procent av invånarna arbetslöshetsersättning 2016, i Ydre och Kinda endast 1 procent av invånarna. Bara Högsby i Kalmar län hade en något lägre andel (0,9 procent).

Mest a-kassa i Östergötland, sett till antal dagar per invånare, betalades ut i Söderköping. Här låg andelen på 3,4 procent.

I riket fick 2,4 procent av befolkningen arbetslöshetsersättning förra året. Totalt betalades 12,5 miljarder kronor ut till drygt 237.000 personer.

– Medeldagpenningen har ökat, och det beror på att ersättningstaket höjdes. De som får ersättning får i genomsnitt en högre ersättning än tidigare, äger Jessica Idbrant, chef för analysenheten på IAF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.