Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Här utmed rondellen har vi hittat 39 olika blommande växter. Bra för nåt som bara varit gräsmatta. Här visar Anton Sunnergren den 2 hektar stora gräsmattan som kommunen lät bli att klippa. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Åtvidaberg lät bli att klippa gräset: ”Här blev det en äng direkt”

Uppdaterad
Publicerad

För att se vilka blommor, örter och andra växter som finns, lät Åtvidabergs kommun bli att klippa gräset på 200 platser i maj. Målet är att hitta gräsmarker som kan få bli äng, och viktiga för pollinatörer och andra insekter.

De oklippta gräsmarkerna varierar från den torraste äng till frodiga, blöta marker – från blomrika marker till nästan bara gräs.

På den stora gräsytan mellan tillfartsvägarna som vi är med och kollar, har inventerarna hittat 39 olika blommande växter.

Åtvidaberg

– Bra för nåt som bara varit gräsmatta, säger kommunens ekolog Anton Sunnergren.

Ängen växer på kopparslagg

Platsen har inte varit gräsmark så lång tid, bara i 100–150 år. Innan dess var det en tippningsplats för kopparverket i närheten. Gräsmarken växer på flera meter kopparslagg.

– Här kommer vi att fortsätta sköta den som äng.

Flera kommuner testar

Flera kommuner som Linköping, Norrköping och Gotland har testat att låta gräsmattorna växa, till gagn för biologisk mångfald.

– Tack vare flera medborgarförslag om att vi ska gynna pollinerare och att vi inne på kontoret också tänkt i de tankebanorna kom inventeringen till stånd, säger Anton Sunnergren.

Vilka skötselförändringarna blir i Åtvidaberg styrs också av var områdena ligger och hur de nyttjas av människor.

– Så att det blir äng på rätt plats.

De turkosa ytorna är gräsmarkerna som fick växa för att inventeras. Foto: Anton Sunnergren / Åtvidabergs kommun

Gräsmattor mot ängsmark

  • Så mycket som 40–60 procent av grönområden i våra svenska städer är traditionell gräsmatta som kräver mycket underhåll och energi.
  • Sveriges lantbruksuniversitet, SLU har utvecklat alternativ som handlar om att byta ut den näringskrävande gräsmattan mot den mer lättskötta ängen.
  • I en jämförelse SLU-forskare gjort av ängsliknande gräsmattor och konventionella gräsmattor i tre städer – Göteborg, Malmö och Uppsala, har de ängsliknande miljöerna en större biologisk mångfald i två av städerna medan det är tvärtom i en av städerna.
  • Insekterna var fler både till antalet individer och antalet arter i ängsliknande gräsmattor i Malmö och Uppsala, jämfört med konventionella gräsmattor.
  • Men det var tvärtom i Göteborg där både antalet individer och artrikedomen av blombesökande insekter faktiskt var högre i de konventionella gräsmattorna än i de ängslika.
  • Samma reslutat blev det för växtarterna. Alltså fler och större variation i ängsliknande gräsmattor i Malmö och Uppsala, men tvärtom i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidaberg

Mer i ämnet