Ulf Broman ser risker med de förbjudna raketerna. Foto: SVT

Stor risk att förbjudna fyrverkerier kommer skjutas på nyår

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i juni i år är det förbjudet att skjuta fyrverkeriraketer som sitter på pinne. Men risken är stor att de ändå kommer att skjutas, eftersom många tycks ha bunkrat upp innan förbudet kom.

– Så fort man ser någon pjäs som är en pinne på, så är det olagligt, förutom för de som har specialistkunskap, säger fyrverkeriexperten Ulf Broman.

Ulf är fyrverkerientusiast sedan barnsben. Han välkomnar det förbud mot raketer med styrpinne som kom i somras. De är riskabla menar han.

– Det är det här med handhavande. Vissa tycker att det är kul att skjuta dem på folk genom att hålla dem i handen. Man ställer också ner dem i en champagne-flaska och så tippar den, säger Ulf Broman.

Gotland

Själv har han tillstånd. Han har gått en kostsam 10-dagarsutbildning som inte direkt vänder sig till vem som helst.

– Nej, man ska nog ha det intresset som jag har, säger han och skrattar.

– Det är nästan det som krävs, för det kostar ganska mycket pengar.

Såldes billigt inför förbud

I dag går det knappt att få tag på dessa raketer. Men med stor sannolikhet kommer det ändå att ”fulskjutas” vid nyåret, tror Ulf Broman. Detta eftersom handlare sålde raketerna billigt innan förbudet skulle träda i kraft.

– Jag har hört att folk har tagit stora transporter och åkt och handlat hos dem som har haft mycket i lager, de har ju sålt det för en billig peng. Då köper ju folk mycket också trots att de vet att de blir förbjudna.

Du tror att det finns många sådana här raketer kvar?

– Jag är rätt övertygad om att det finns, säger Ulf Broman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet