En pilspets från ett armborst, ett av fynden i Mästerby. Foto: Patrik Widegren /SVT

Här dödades gutarna av danskar

Uppdaterad
Publicerad

I Mästerby på mellersta Gotland stred gutar och danskar för drygt 650 år sedan. Nu försöker arkeologer lägga pusselbitarna över vad som egentligen hände.

Det är ett stort pussel, och det är ett noggrant jobb att avgöra vad som är fynd och vad som bara är skräp. I tio år har hon gått här på åkern vid Fjäle myr med metalldetektor och känt historiens vingslag. För arkeologen Maria Lingström som själv kommer från trakten, är det här mer än ett jobb.

– Det är ju en väldigt viktig del av vår historia här i Mästerby. Det är 650 år sedan den danska invasionen men på sätt och vis är det som att det hände nyss, säger hon.

Spets från armborst

År 1361 invaderade den danske kungen Valdemar Atterdag Gotland. Väl framme vid Visby ringmur massakrerades gutarnas trupper och historien sägs ha slutat med kungen brandskattade Visby.

Men vägen dit gick genom Mästerby på mellersta Gotland. Vid Fjäle myr stod det första slaget mellan danskar och gutar. Det är spår efter den striden man hittar än idag. Just den här dagen hittades en spets från en armborstpil.

– Den är i otroligt fint skick, helt intakt. Men i metalldetektorn så är det ingen skillnad i utslag på den och på en krokig spik. Så det är bara att gräva på allt, det finns inga genvägar, säger Maria Lingström.

Unikt i Europa

Det går mycket skräp på varje riktigt fynd. Med tanke på områdets storlek, ungefär 900 fotbollsplaner, så är det kanske inte så konstigt att undersökningen tar tid. Fast det avgörande fyndet är faktiskt att man hittat själva platsen.

– Det är helt otroligt faktiskt. Det är nästan unikt i Europa faktiskt att vi har hittat det här slagfältet som är så litet och så gammalt, säger Maria Lingström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.