Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Vallin, projektledare hos Sportfiskarna, berättar i videon om kameran som filmat arter som till exempel abborre, id, gädda på deras väg in i Paviken på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Här fångas gäddor och abborrar på film av fiskkameran på Gotland

Publicerad

Under vintern och våren har fiskintresserade via nätet kunnat följa fiskvandringen till Paviken på Gotland. Med hjälp av en kamera och AI som automatiskt filmar fiskarna så har man fått mer kunskap om vilka fiskarter som finns i området.

– Den art som dominerar är abborren. Men det är många små abborrar, alltså mindre fiskar på 15 centimeter, några enstaka större. Sedan har vi också fått, vilket vi hade hoppats på såklart, gädda. Men lite för få egentligen för att vi ska vara glada och nöjda, säger Lars Vallin, projektledare hos Sportfiskarna.

Fiskkameran sattes på plats i november och har sedan dess registrerat cirka 1000 fiskar. Nu finns planer på att också använda den i fler vattendrag för att kunna följa havsöring.

Se mer om kameran i klippet ovan där du också kan se gädda, abborre och id, som fångats på film.

Fiskkameran vid Paviken

Finansiering och drift av kameran är ett samarbete mellan Sportfiskarna, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen på Gotland, Region Gotland, Wadet samfällighetsförenig och WWF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.