Foto: TT

Här har du knepen för en välmående julgran

Publicerad

En normalstor julgran har ungefär en halv miljon barr — och har du otur ligger samtliga på vardagsrumsgolvet före julafton. Men ta det lugnt. Här ger experten Anna Benson sina fem bästa råd för att hålla julgranen vid liv.

1. Redan när du köper granen gäller det att se upp. Knepet är nämligen att skaffa en så färsk gran som möjligt.

– Köper man på gator och torg ska man alltid fråga om när den är huggen. November är ofta sent – det huggs tidigt för att hinnas med och är granen gammal blir det en utmaning att få den att hålla sig, säger Anna Benson, julgransentreprenör och författare.

2. När du sedan tar hem granen får du inte glömma att göra ett färskt sågsnitt längst ner.

– Det är precis som att snitta om blommor. Man öppnar ledningsbanorna och det är jätteviktigt. Annars kan inte granen suga upp vatten.

3. Nu är det dags att vattna. Massor. När du öppnat ledningsbanorna blir granen jättetörstig och den kan få för sig att det är sommar.

– Ibland kommer det till och med nya skott. En kungsgran på två meter kan dricka upp till fem liter vatten under de första två dygnen så det gäller verkligen att man vattnar. Se till att ha en julgransfot som rymmer mycket vatten.

4. Innan du plockar fram kulor, stjärnor och glitter ska granen helst få mellanlanda.

– När man tar in den från minusgrader till rumstemperatur chockar man granen och då faller barren garanterat. Ha den någonstans där det är svalare en stund – gärna ett garage, ett förråd eller en trappuppgång. Ställ den gärna i en spann med ljummet vatten så att den får vänja sig gradvis vid värmen.

5. Tänk på att granen trivs bäst där det är lite svalare även i fortsättningen.

– Ställ den inte bredvid en värmekälla, som ett element eller en öppen spis. Golvvärme är en utmaning i dag, men försök att undvika en värmekälla i den mån det går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.