Fler soldater anlände till Gotland under lördagen

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare svenska soldater har under lördagen placerats på Gotland. ”Insatsen ska ses som anpassning till det spända läget mellan Ryssland och Ukraina”, meddelar Försvarsmakten.

Förutom de resurser som skickades till Gotland sent på fredagskvällen transporterades ytterligare soldater under natten mot lördagen. Det var delar av Försvarsmaktens operativa beredskapsstyrka från Norrbottens regemente l 19 i Boden.

”Insatsen ska ses som anpassning till det spända läget mellan Ryssland och Ukraina”, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Vid 14.30 på lördagen anlände ytterligare en färja till Visby. Den avgick från Oskarshamn med soldater, utrustning och materiel, uppger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten för TT.

Beredeskapsenhet fylldes på under fredagen

– Civila lastbilar med trailers lastade med militära fordon och materiel rullades av från färjan, säger Patrik Widegren, SVT:s reporter på plats.

En militärkonvoj med ett stort antal fordon körde mellan E4 och riksväg 73 på fredagskvällen. Försvarsmaktens presstjänst kunde under lördagsmorgonen bekräfta att konvojen anlänt på Gotland.

– Ja, det är de som är på Gotland nu, säger Marie Tisäter, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten till SVT.

Även ett militärt transportflygplan med soldater och materiel landade på Visby flygplats på fredagen.

Extrainsatt färja

På lördagseftermiddagen anlände ännu en militärtransport till Visby, med både stridsfordon och soldater. Enligt Helagotland.se kommer de från P4 i Skövde och Göta Trängregemente (T2).

De kom med en extrainsatt passagerarfärja från Oskarshamn som inte körde enligt Destination Gotlands ordinarie turlista.

Inför transporten förstärkte Försvarsmakten också närvaron i Oskarshamn.

Hör SVT:s reporter på plats i Visbys hamn i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.