Polis och ungdomar i Hageby träffades runt en bänk i området. Foto: Philip Sundén

Här möts polis och ungdomar i Hageby

Publicerad

Handlar det om personalbrist eller vad polisen har på sig? När ungdomarna träffade polisen runt en parkbänk i Hageby diskuterades vad som kan ligga bakom den spända relationen mellan parterna.

Som vi tidigare rapporterat har ungdomar i socialt utsatta områden lägre förtroende för polisen än i övriga områden. Samtidigt larmar polisen om en ansträngd arbetssituation, personalbrist och en växande ungdomskriminalitet.

– Vi skulle jättegärna vara mer närvarande och då kommer vi tillbaka till den tråkiga frågan igen som heter resurs – alltså personal, säger Benjamin Prom, områdeschef polisen Norrköping.

– Polisen har blivit ett ord och sirenerna ett ljud som skrämmer bort ungdomar, säger Mahdi Bayar som utgör den andra hälften av den ideella organanisationen Give Back, som pratar med ungdomar i området.

Mahdi Wahedi, Mahdi Bayar och områdespolischef Benjamin Prom, diskuterade det låga förtroendet för polisen. Foto: SVT

SVT Öst låter Benjamin Prom och killarna i Give Back träffas runt en parkbänk i Hageby. Diskussionen handlar mycket om att problemen handlar om engagemang och närvaro.

– Det känns som att de lägger över ansvaret hela tiden. Man skyller ifrån sig. Det känns som att man aldrig kommer någonstans, säger Mahdi Wahedi från den ideella organisationen Give Back.

– Det handlar inte om viljan. Jag ser hur glada människor blir som jag samverkar med när vi får effekt, svarar Benjamin Prom.

Se hela mötet i klippet nedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Brott och straff

Mer i ämnet