Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemvärnet på Gotland övar tillsammans med USA:s marinkår i övningen Baltops 24. Se när en soldat inte får på sig gasmasken i tid och måste bäras bort från området. Foto: SVT

Här övar hemvärnet på Gotland med USA:s marinkår

Uppdaterad
Publicerad

Militärövningen Baltops 24 pågår just nu. På Gotland övar hemvärnet tillsammans med soldater från USA:s marinkår på att hantera en attack med kemiska vapen.

Runt 15 marinkårsoldater från USA deltog på onsdagen i en övning i Ljugarn tillsammans med Gotlands regementes hemvärnsförband.

I övningsscenariot utsattes de för en attack med kemiska stridsmedel.

– Jag skulle säga att det är väldigt verkligt, säger hemvärnssoldaten Marcus Lagergren. Kollegan Peter Wennblad håller med. Han uppskattar samarbetet med amerikanerna.

– Det märks att de är väldigt rutinerade och har större vana av skarpa situationer än vad vi har, säger han.

Starta klippet för att se mer från övningen. Där uttalar sig också general Carl-Johan Edström om vikten av att kunna få hjälp av utländska förband i försvaret av Gotland.

FAKTA OM BALTOPS 2024

I Baltops deltar 19 nationer och Nato. Övningen leds av den amerikanska flottan. Baltops 24 kommer ha fokus på marina stridsdomäner, men även markmoment på Gotland.

Ett 50-tal fartyg, cirka 25 stridsflygplan, 60 helikoptrar och totalt omkring 12000 personer är med i övningen.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.