Bild: Boeing Foto: Boeing

Här premiärvisas de nya stridsflygplanen

Uppdaterad
Publicerad

De har varit omtalade en längre tid. Idag visades så de nya flygplanen upp i USA. Om Saab och Boeing vinner upphandlingen är det de här planen som ska lära amerikanska piloter att flyga stridsflygplan i framtiden.

Tusen personer i St Louis och Linköping uppges ha arbetat med utvecklingen av de nya skolplan som Saab och Boeing har tagit fram.

Boeing T-X är ett helt nytt flygplan, konstruerat för det amerikanska flygvapnets utbildningsprogram. Det är ett skolplan som ska lära amerikanska piloter att flyga stridsflygplan under de kommande 40 åren.

Om Boeing och Saab vinner upphandlingen vill säga. Konkurrensen är stenhård och flera företagsgrupper slåss om uppdraget som enligt analytiker bedöms vara värt uppemot 10 miljarder dollar.

– Nu är skolflygplanet en av de viktigaste sakerna vi gör. Satsningen har ett rejält omfång och om det går riktigt bra är potentialen större än med Gripen, berättade Saabs vd Håkan Buskhe tidigare i Svenska Dagbladet

Idag kl 17 svensk tid presenterade man två flygplan i staden St Louis i den amerikanska Mellanvästern.

2017-2018 ska den amerikanska militären välja vilket skolflygplan som tar hem upphandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.