Här räddas det gamla glasbrukets historia

Publicerad

Reijmyre glasbruk är ett av Sveriges äldsta företag och som sedan starten 1810 haft en brokig resa med konkurser, nedläggningar och ett flertal ägarbyten.

Nu vill några eldsjälar från hembygdsföreningen rädda det förflutna och har tagit sig an uppgiften att arkivera glasbrukets historia.

Det finns idag ett arkivmaterial från Reijmyre glasbruk bevarat i Riksarkivet i Vadstena, men det sträcker sig bara fram till 1926 då bruket gick i konkurs. Efter det har ingen tagit hand om företagsarkivet och nu vill vi rädda glasbrukets historia. Det är hyllvis med allt ifrån ritningar, broschyrer, beställningar och fakturor som vi har tagit hand om, säger Carl-David Söderback från Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre.

Finspång

”Det kommer ta tid”

I en lokal bredvid huvudbyggnaden till glasbruket träffas sällskapet någon gång i veckan. När man ser alla lådor som står längs med väggarna så förstår man att det kommer ta sin tid.

– Vi började redan innan pandemin men då den kom blev det ett uppehåll. Nu är vi igång igen men det här kommer ta flera år innan vi är färdiga, säger Maud Engström.

Har du hittat något särskilt av intresse?

– Jag tycker det är roligt när man hittar papper som är väldigt gamla, som i början av 1900-talet, säger hon.

Allt ska digitaliseras

När sorteringen är klar så börjar nästa stora uppgift – att skanna arkivet till digitala filer, innan det skickas vidare till Riksarkivet.     

– Vi kommer även ha kvar ett levande arkiv här i Rejmyre, fast alla original kommer finnas i Vadstena för all framtid, säger Carl-David Söderback. 

Se mer i klippet ovan om arbetet med glasbrukets arkiv.

Reijmyre Glasbruk Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finspång

Mer i ämnet