Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här sprängs bron över järnvägen Foto: Torbjörn Johansson

Här sprängs bron

Uppdaterad
Publicerad

En etthundra år gammal bro sprängdes på lördagen vid Norsholm utanför Norrköping och det var bråttom, järnvägstrafiken på Södra stambanan har fått stå stilla under dagen i väntan på att bron tas bort.

Det är väldigt sällsynt att broar sprängs i Sverige, de brukar knackas ner, men eftersom man inte ville ha ett alltför långt stopp i tågtrafiken så bestämde Trafikverket sig för att spränga sönder bron och sedan rensa bort all sten och bråte från banvallen.

Nyligen upptäcktes att bron var i ett farligt dåligt skick och måste bort. De boende norr om sjön Roxen får tills vidare hitta andra vägar, först i mars räknar Trafikverket med att en tilllfällig bro ska kunna  finnas på plats, den nya bron ska sedan stå färdig i december 2020.

40 personer var med vid dagens operation och runt tre miljoner kronor kostar insatsen. Vid 5-tiden på söndagsmorgonen ska arbetet vara klart och tågtrafiken kunna släppas på igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet