Foto: TT/ERIK G SVENSSON// SVT

Hård belastning på Visby lasarett

Uppdaterad
Publicerad

En hög inströmning av patienter som söker akut sjukvård för influensasjukdom har skapat ett ansträngt vårdplatsläge på Visby lasarett.

Sjukvårdsledningen beslutade under tisdagen att gå upp i stabsläge.

Orsaken är att ett stort antal utskrivningsklara patienter inte kan lämna sjukhuset då de väntar på att få en plats på ett korttidsboende. Det tillsammans med att många söker akut sjukvård för framförallt influensan, har skapat problem med antalet tillgängliga vårdplatser.

Gotland

– Vi har fortlöpande avstämning med vårdavdelningarna om vårdplatsläget och har en kontinuerlig dialog med Socialförvaltningen för att medicinskt färdigbehandlade patienter ska kunna lämna sjukhuset, berättar Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef, i ett pressmeddelande.

Förutom de bakomliggande problemen så är det också ett ansträngt läge vad det gäller den ordinarie bemanningen. Sjukhuset konstaterar att det finns flera fall av influensa hos personalen.

Inte alltid nödvändigt att söka akut sjukvård

Smittskyddsläkaren Sven Montelius vill också informera om att det inte alltid är nödvändigt att söka akut sjukvård för influensasjukdom.

– Även om man har hög feber så är det inte alltid nödvändigt att söka vård på akutmottagningen. Om man kan andas utan problem och få i sig dryck så har sjukvården inte så mycket att erbjuda vid en influensasjukdom. Där är egenvård viktigt och man får kurera sig med de receptfria läkemedel som finns att köpa, säger Sven Montelius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet