Stellan Hedgren, örninventerare åt länsstyrelsen på Gotland. Foto: Patrik Widegren

Hård vinter väntar kungsörnarna på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Kungsörnsparen fått fler ungar än vanligt. Samtidigt finns mindre föda.

Det har varit ett rekordår för de cirka 50 häckande kungsörnsparen på Gotland. Det var länge sedan de lyckades få så många ungar som i år. Bra tillgång på mat är en av anledningarna.

– Det har varit gott om kaniner. Normalt när kungsörnspar häckar så får de bara en unge. Men i år, när det funnits gott om mat, så har tolv par lyckats få två ungar, det är det mesta jag varit med om någonsin, säger Stellan Hedgren, örninventerare åt länsstyrelsen på Gotland.

Gulsot kan ge brist på mat

Men som SVT Nyheter Öst har rapporterat tidigare så har kaningulsot nu slagit ut stora delar av vildkaninstammen på flera håll på Gotland. Detta kan leda till problem för kungsörnsungarna framöver.

– Jag skulle beräkna att av de kaniner som fanns i början av augusti, när det var som mest, så kanske det bara är tio procent av de kvar nu. Det kommer att göra att de här ungarna som kom i somras kommer att få en bister vinter.

Finns det en risk att de inte klarar det?

– Många kommer säkert att svälta ihjäl. Det normala är att två tredjedelar av kungsörnsungarna har dött innan de själva är så gamla så de kan börja häcka, säger Stellan, som dock inte är orolig för att örnstammen ska påverkas i någon större utsträckning.

– Så här är det för kungsörnar, de lever i en bister värld. Nästa år kanske kaninerna kommer igen, och de örnar som har överlevt vinter de kommer att få nya chanser, säger han.

Se tv-inslaget med Stellan Hedgren i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.