Hårdare straff för skattplundrare

Uppdaterad
Publicerad

Tre män dömdes idag i Svea hovrätt för att ha varit inblandade i plundring av en stor silverskatt på Gotland. Hovrätten ändrar tingsrättens dom och förlänger de inblandades straff.

Det var under några nätter i början av oktober 2009 som tre män gav sig ut för att plundra forntida skatter på Gotland. Med hjälp av avancerad utrustning och kartor över tidigare fyndplatser lyckades de bland annat hitta 1200 silvermynt i Alva. Totalt har deras fynd av experter bedömts vara värda omkring 1,5 miljoner kronor.

GPS och metalldetektorer

Arkeologer upptäckte vid en rutinkontroll att någon varit och plundrat skatterna och därefter dröjde det inte länge innan männen var fast.

Vid en husrannsakan i en fastighet på Gotland påträffades tre personer med metalldetektorer, spadar och ryggsäckar. Efter att datorer och gps-utrustning undersökts hittades också kopplingar mellan de åtalade och två ytterligare platser där plundrare slagit till på Gotland.

Dömdes till fängelse

Brottsrubriceringen är fornminnesbrott, grovt fornminnesbrott och förberedelse till grovt fornminnesbrott. Gotlands tingsrätt dömde i maj förra året den ena mannen till ett års fängelse, medan de två andra fick fängelse i tio månader.

Hovrätten har nu ändrat tingsrättens dom. En av männen döms till ett och ett halvt års fängelse. De andra två till ett år och två månaders fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.