Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det som gör att Helikopterflottiljen har svårt att rekrytera? Flottiljchef Mats Antonson förklarar läget. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Hårt tryck på Helikopterflottiljen i Linköping – svårt att hitta personal

Publicerad

Försvarsmakten är inne i en process där organisationen de kommande åren ska växa rejält, samtidigt som säkerhetsläget i omvärlden gör att den befintliga personalen måste jobba extra hårt.

Samtidigt brottas man med utmaningen att behålla sina officerare och civilanställda.

Hos Helikopterflottiljen i Linköping orsakar vakanserna problem på vissa områden.

– Vi har flera bristkompetenser. Jag vill särskilt lyfta fram vårt behov av helikoptertekniker och chefer inom flygunderhåll, säger flottiljchef Mats Antonson.

Ska inte vara löneledande

När det gäller lönenivåerna inom Försvarsmakten har det från ledningshåll sagts att man inte ska vara löneledande inom staten. Det har återkommande kritiserats från personalens fackförbund.

Ingångslönen för en soldat har idag ett golv på 22 000 kronor, något som kan tyckas lågt i en jämförelse med andra branscher.

– Lön är viktigt, men lön är inte allt. Det pågår ett arbete med översyn av lön, villkor och förmåner. Och det är välkommet, säger Mats Antonson.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.