Foto: Janerik Henriksson/TT

Hätska slagord när NMR mötte demonstranter i Visby

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra tågade genom Visby för att manifestera mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som slagit upp sitt tält i Almedalen. NMR svarade med nazistiska slagord mot demonstranterna.

På fredagseftermiddagen tågade många hundra personer med regnbågsflaggor genom Visby, däribland MP-ministrarna Gustav Fridolin, Per Bolund och Alice Bah Kuhnke. Demonstranterna ropade ”inga rasister på våra gator” och stannade framför den plats där NMR har slagit upp sitt tält.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) gick i Mångfaldsparaden. Foto: Henrik Montgomery/TT

Framför dem ställde ett 30-tal medlemmar ur NMR upp sig och ropade slagord tillbaka till demonstranterna: Krossa homolobbyn! Leve nationalsocialismen! Vit revolution, utan pardon! Hell seger!

Foto: Janerik Henriksson/TT

Misstänkta för brott

Det hela var övervakat av en mängd poliser, och en hel del nyfikna.

Redan någon timme efter att NMR anlände till Almedalen var flera av dem misstänkta för brott.

– I nuläget är det ett tiotal personer misstänkta för egenmäktigt förfarande, säger Carina Skagerlind, presstalesperson för polisen, till TT.

Intill den plats där NMR skulle bygga tältet fanns en installation bestående av en hög med skor, för att symbolisera nazismens brott. Enligt polisen har installationen tillstånd att finnas på platsen fram till lördag, men när NMR-representanterna anlände rev de installationen, lastade in en del av skorna i en bil men stoppades sedan av polisen.

Polisen arbetar nu med identifieringen av de misstänkta.

– Det görs bland annat utifrån filmmaterial, säger Skagerlind.

Tält med runor

NMR får ha ett tält nära Almedalsparken, hålla debatter och seminarium där, samt hålla tal i en timme varje dag fredag–söndag. Kritikerna är många och de tycker bland annat att polisen kunde ha gett tillstånd för en annan tid och plats, samt att arrangören Region Gotland borde ha nekat rörelsen tillstånd.

Flera organisationer har avstått årets politikervecka med NMR:s närvaro som motivering, och andra har rest hem i förtid.

Polisen, i sin tur, har pekat på Sveriges grundlagsskyddade demonstrations- och yttrandefrihet, och den långtgående rätten att ordna allmänna sammankomster.

Polisen kommenterar inte om någon aktivitet synts till bland våldsbejakande vänsterextrema grupper som kan tänkas vilja störa NMR.

Nordiska motståndsrörelsen med hedersmedlem Vera Oredsson i mitten tittar på mångfaldsparaden under politikerveckan i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Jätteläskiga”

Däremot säger Skagerlind att polisen inte har behövt ingripa för att förhindra ordningsstörningar.

– Vi har ingenting sådant i nuläget.

Vid hamnen kommer den 36-årige läkaren Jonas Lindell vandrande med sin ettårige son hängande i en sele på magen. Han tycker att NMR är väldigt obehagliga, men pekar också på mötes- och yttrandefriheten.

– De är jätteläskiga som organisation, men jag vet inte om alternativet att förbjuda deras närvaro vore bättre. Det är väldigt dubbelt, säger Lindell.

Han ser bort mot NMR:s tält, där mest poliser, journalister och fotografer syns bland betraktarna.

– Den här uppmärksamheten de får spelar dem ju också i händerna.

Nordiska motståndsrörelsen

  • Svenska Motståndsrörelsen (SMR) bildades 1997 och är en nazistisk organisation som även går under namnet Nordiska motståndsrörelsen (NMR).
  • SMR växte fram ur Nationell Ungdom som bildades i mitten på 1990-talet och är enligt Expo en av de mest aktiva aktörerna i den högerextrema miljön i dag – och den våldsammaste nazistorganisationen i Sverige.
  • Gruppen styrs av en enväldig ledare. För medlemmar finns tydliga regler om vardagliga saker som bilkörning, styrketräning och uppförandekoder.
  • NMR:s ideologi bygger på myten om en judisk världskonspiration samt rasbiologi.

Källa: Expo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.